Figyelem!

2023. január 1-től a megnövekedett üzemi költségekre való tekintettel minden látogató után 500 Ft hozzájárulási díjat számolunk fel kényelmi díj címen. Megértésüket és támogatásukat köszönjük!

Nyitvatartás változás!
2023 április 6-tól a rövidített nyitvatartás helyett ismét a hét minden napján várjuk kedves nézőinket!

Mi Kodályunk 2. Psalmus Hungaricus
Dráma

2022

Szereplők Fekete Gábor, Radnóti Róza
Rendező Petrovics Eszter
Premier 2022. december 1.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 1 óra 21 perc

Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus (magyarul: Magyar zsoltár) című művét Budapest Székesfőváros Tanácsa felkérésére komponálta Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulójára. A mű szövegét Kecskeméti Vég Mihály Könyörgés hamis atyafiak ellen. Vigasztalódás Istenben. című zsoltárfordítása képezi, mely a zsoltárok könyvében szereplő 55. zsoltár (a héber számozásban az 54.) szabad fordítása. A mű egyszerre reflektál a Dávid korabeli eseményekre, a Kecskeméti Vég Mihály idejében zajló háborúkra, illetve az első világháború elvesztésére és a trianoni békeszerződésre.
Petrovics Eszter, a filmtrilógia rendezője az első rész után elkészítette a 2. részt, mely az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus-ig tartó időszakot dolgozza föl, középpontba állítva a remekművet. A film bemutatja a korszak műveit, Kodály irodalmi érzékenysége (magyar költészet felé fordulása, Móricz-cal való kapcsolata), publicisztikai munkáit, természet-szeretetét és a roppant kényes történelmi helyzetet, közéletet Magyarországon, meghurcoltatását, Zeneakadémia – Dohnányi-Bartók-Kodály szilárd hármas, Hubay-konfliktusát.
A film végén teljes egészében bemutatásra kerül a Psalmus Hungaricus hangversenytermi előadása a mű ősbemutatójának helyszínén, a Pesti Vigadóban.

Hamarosan

A film még nem található meg a műsoron.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013.